Thema presentatie 8 juni “Knutselen aan DNA; een nieuwe techniek met grote gevolgen”

“Knutselen aan DNA; een nieuwe techniek met grote gevolgen”

Korte inhoud:

Het knutselen aan DNA, doorgaans geformuleerd als “modificeren van DNA”,  en meer negatief benaderd als “manipuleren van DNA” wordt al veel langer gedaan door bio-wetenschappers in laboratoria met allerhande organismen en proefdieren. We weten ons allen waarschijnlijk nog wel te herinneren dat de genetisch gemodificeerde “Stier Herman” (1994) de voorpagina’s van de krant haalde. Ook zijn DNA was veranderd, bedoeld om in de melk van zijn nakomelingen een speciaal eiwit te laten maken wat gunstig is voor de melkdrinkers.

Recent is de DNA-modificatie bij de mens midden in de belangstelling komen te staan. Een Chinese wetenschapper heeft m.b.v.  in vitro fertilisatie “IVF”, een tweeling ter wereld laten komen, die nu door een DNA-verandering resistent zou zijn voor infectie met het HIV -virus. Ook dit nieuws haalde de wereldpers. Een buitengewoon ingrijpende stap is hiermee gezet: het menselijk DNA is veranderd en de aangebrachte veranderingen worden doorgegeven aan de volgende generaties!

De techniek waarmee dat gedaan is, heet CRISPR/Cas, een afkorting voor een zeer handige, relatief gemakkelijk uitvoerbare biochemische techniek. Vanwege de betrekkelijke eenvoud zal de DNA-verandering in allerlei levende wezens voor allerlei doeleinden in een stroomversnelling komen! Er is hiermee sprake van een revolutie in de biologie, met grote gevolgen voor alles wat leeft.

Dries Schellekens, zal uitleggen hoe het biochemisch gereedschap CRISPR/Cas werkt. DNA veranderingen in land-en tuinbouw gewassen, in de veeteelt, visserij en tenslotte in menselijke embryo’s zullen de revue passeren. Met veel plaatjes en in huis-tuin en keuken taal worden de achtergronden toegelicht. Uiteraard kunnen de ethische overwegingen niet onbesproken blijven.

Hartelijke groet,

Dries Schellekens

Themalezing Petraschool 16 maart om 16.00 uur

Titel:             Een school voor speciaal onderwijs in uw wijk :
Hoe speciaal of gewoon is dat ?
Spreker:       Rita van Leeuwen, directeur Petraschool
In de Petraschool aan de Faunuslaan, centraal gelegen in de Oude Gracht, wordt Speciaal Basis Onderwijs ( SBO) gegeven. De Petraschool is een van de scholen van de Stichting SKPO, wat staat voor Stichting Katholiek  en Protestant-Christelijk Onderwijs  Eindhoven  e.o.  Binnen deze koepel vallen 36 basisscholen, waarvan er twee de bijzondere taak hebben om Speciaal Basis Onderwijs te geven aan kinderen die om welke reden dan ook niet goed terecht kunnen in het regulier basisonderwijs.  Binnen de Petraschool wordt hier heel creatief mee om gegaan, in kleine groepen kinderen en met verrassend veel  vormen, door een groep bevlogen leraren.
Mevr. Rita van Leeuwen,  gaat ons meenemen in een verkenningstocht naar het passend onderwijs in Eindhoven en de manier waarop dat in de Petraschool wordt ingevuld.
Plaats: Herberg Eckartdal    zaterdag 16 maart a.s. 16:00 uur stipt.
Voor een bijdage in de onkosten verzoeken wij u € 4,- te voldoen bij de ingang van de zaal. De lezing duurt ongeveer 60 minuten, waarna er tijd is voor het stellen van vragen. Na afloop kunnen we elkaar nog uitgebreid spreken aan de bar van de Herberg van het Eckartdal.

Lunchen in de buurt

Aan de Sterrenlaan staan meerdere gebouwen van het Summa College, het ROC van Eindhoven. Op nummer 10 zitten de horeca- en bakkersopleidingen. U kunt 5 dagen in de week lunchen (maandag t/m vrijdag) en 3 avonden in de week dineren (woensdag t/m vrijdag). Voor de lunch hoeft niet per sé te worden gereserveerd; u bent welkom tussen 11:30 uur en 13:30 uur. Voor het diner is het gewenst om wel te reserveren. Dit kan uitsluitend via het mailadres opleidingsrestaurant@summacollege.nl Ook eventuele eetwensen en allergieën kunt u vermelden.

Nieuwjaars borrel 27 januari a.s.

uitnodiging Nieuwjaars borrel
We heten u van harte welkom op de gezamenlijke
Nieuwjaarsbijeenkomst van VOKE en de Zorgzame Buurt.
Kom gezellig borrelen en babbelen met buurtbewoners!

We laten u graag zien wat we in de afgelopen jaren met elkaar
hebben gerealiseerd. Ook willen we samen met u ontdekken hoe we
het komende jaar het contact met buurtbewoners verder kunnen versterken.
Uw ideeën voor nieuwe activiteiten/initiatieven zijn van harte welkom!

wanneer: zondag 27 januari 2019, 16:00 – 18:30 uur
waar: in “Aan de Meet” Amazonenlaan 4
kosten: gratis toegang, inclusief 2 consumptiebonnen

themalezing: Hoe kwam Nederland aan zijn Rijksmuseum?

Vierde Themalezing 2018 van de Zorgzame Buurt Oude Gracht oost

Datum : zaterdag 17 november 2018 Tijd: 16:00 uur

Locatie: Herberg Eckartdal Oude Gracht

Onderwerp: Hoe kwam Nederland aan zijn Rijksmuseum?

In deze cultuurhistorische presentatie wordt de ontstaansgeschiedenis van het Rijksmuseum in Amsterdam belicht. Aan het einde van de 18de en in de 19de eeuw werden veel publieke culturele instellingen opgezet en het Rijksmuseum is hiervan een interessant voorbeeld. Bij het totstandkomen ervan hebben heel wat beroemde personen een rol gespeeld. In deze presentatie zullen we ze allen ontmoeten. Daarnaast kom je in die geschiedenis nogal wat bekende gebouwen tegen die in Amsterdam en Den Haag zijn te vinden.

Spreker : Kees Klijs

Over de spreker: Kees Klijs woont in Oude Gracht. Voor zijn pensionering, twaalf jaar geleden, was hij directeur Bibliotheek en Informatievoorziening bij de TU Eindhoven. Kees heeft een grote belangstelling voor cultuurgeschiedenis.

De zaal is open vanaf 15:30 u . Voor een bijdrage in de onkosten wordt u gevraagd € 4,- te voldoen bij de entree. Hiervoor ontvangt u ook een kopje koffie of thee.

Na afloop is er gelegenheid na te praten aan de bar in de Herberg van het Eckartdal en nog een drankje te gebruiken.

Tot zaterdag 17 november!

Organisatiecomité Lezingenreeks Zorgzame Buurt Oude Gracht Oost

Burendag gaat niet door!

De verwachte weersomstandigheden voor vanmiddag hebben ons doen besluiten de Burendag niet door te laten gaan. Heel jammer na de geslaagde voorgaande edities, maar volgend jaar komt er een nieuwe kans!

Een prettige dag gewenst, door het coördinatieteam van Zorgzame buurt Oude Gracht Oost

 

uitnodiging opening Jeu de Boulesbaan

Beste Buurtgenoot,

Wij nodigen u graag uit voor de feestelijke “opening” van de recent aangelegde Jeu de Boulesbaan op het grasveldje aan de Argonautenlaan ,naast de Petraschool, op Zaterdag 6 oktober om 15.00 uur.
De aanleg van deze baan is een initiatief  vanuit de Zorgzame Buurt OGRO (Oude Gracht Oost)

De opening zal op “Franse wijze”worden opgeluisterd met een glaasje wijn, stokbrood en kaas.

U kunt de baan gerust gaan uitproberen, hij ligt er om te gebruiken…..!

We zien u graag op Zaterdag 6 oktober om 15.00 uur op de baan !

Met vriendelijke groet, de initiatiefgroep Jeu de Boules.
Jan van de Broek, Eric Mendels, Han Paul Spiers

Buurtpicknick zondag 23 september

ZB-uitnodiging_buurtpicknick2018Na een zeer geslaagde buurtpicknick vorig jaar, wordt er ook dit jaar een burendag gehouden. Schuif dus weer gezellig aan op zondag 23 september,  tussen 16 en 20 uur. Neem iets te eten en te drinken mee, dan delen we dat ter plekke. Misschien vind je het fijn om een picknickkleedje, tafeltje of stoeltjes mee te nemen. Ook kinderen zijn uiteraard van harte welkom. Neem dan een voetbal of ander spel voor ze mee.

wanneer: zondag 23 september 2018, 16:00 – 20.00 uur.
waar: groenstrook aan de korte zijde van de Icaruslaan, aan de gracht richting de Aeneaslaan.
kosten: iets lekkers te eten en drinken om te delen.

Tot 23 september! 

Themalezing zaterdag 25 augustus, 16.00 uur

De wondere wereld van Edelmetalen en Edelstenen.
De magie die uitgaat van een armband van goud of een verlovingsring met een zuivere diamant is een overlevering van gevoelens uit vele generaties. Niet alleen de emotie
die zo’n edelmetaal of edelsteen op de mensen heeft is al bijzonder, ook de zeldzaamheid en waarde spreken een belangrijk woordje mee. Tijdens deze presentatie kunt u
als leek binnenkomen, maar als kenner de zaal verlaten.

Hans van Dongen was Juwelier en Diamantair van beroep. Later was hij verbonden aan De Vakschool Schoonhoven waar hij jarenlang de vele facetten van dit bijzondere
ambacht heeft beleefd en overgebracht.

De lezing wordt gehouden op zaterdag 25 augustus om 16:00 uur in de Herberg van het Eckartdal. Na afloop drinken we een glaasje aan de bar van de Herberg.